Narrow your search

Library

VDIC (7)

Hogeschool Gent (5)

KU Leuven (4)

UAntwerpen (4)

Thomas More Kempen (3)

KBR (2)

Thomas More Mechelen (2)

UCLL (2)

CaGeWeB (1)

Hogeschool West-Vlaanderen (1)

More...

Resource type

book (7)


Language

Dutch (7)


Year
From To Submit

2007 (1)

1999 (5)

1984 (1)

Listing 1 - 7 of 7
Sort by

Book
Topics uit de sociale geneeskunde
Authors: --- ---
ISBN: 9033408147 Year: 1984 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dit handboek geeft een overzicht van enkele topics uit de gezondheidszorgproblematiek vanuit het standpunt van de volksgezondheid. Het gaat met name over de sociaal-economische bepaaldheid van gezondheid en gezondheidszorg, vroegtijdige opsporing van ziekte, de zorg voor adolescenten en tenslotte de epidemiologie van enkele infectieziekten.Deze thema's worden ook door de klassieke visie op gezondheid en gezondheidszorg - de z.g. curatieve gezondheidszorg - bestudeerd. Het standpunt dat de auteurs van dit werk innemen, het kader van waaruit zij denken en het gezichtspunt van waaruit zij gezondheidsproblemen benaderen is echter essentieel anders dan dat van de curatieve gezondheidszorg. Waar de curatieve gezondheidszorg uitgaat van de individuele patiënt, het accent legt op de arts-patiëntrelatie, de acuutheid van de aandoening, op de diagnostische en therapeutische vaardigheden van de hulpverlener ligt de focus van dit boek anders: op preventie, de maatschappelijke determinantie van ziek-zijn, ziek-worden en sterven, op collectieve patronen en op de evaluatie van het hulpverleningsingrijpen. Deze preventieve en globaliserende visie op de gezondheidsproblematiek van een bevolking maakt gebruik van basisinformatie uit de epidemiologie, de economie, de sociologie, de psychologie en andere sociale en gedragswetenschappen. De introductie van de preventieve visie op gezondheidszorg is voor alle gezondheidswerkers nodig; niet enkel om het therapeutisch handelen op te baseren, maar tevens om dit handelen binnen een bredere context te kunnen begrijpen en evalueren.


Book
Leerboek longziekten
Authors: --- ---
ISBN: 9035220765 9789035220768 Year: 1999 Publisher: Maarsen Elsevier/Bunge

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Een beknopt Nederlandstalig leerboek over longziekten, dat enerzijds ingaat op de fundamentele mechanismen op fysiologisch, microbiologisch en farmacologisch terrein en anderzijds aansluiting geeft bij de praktijk: dat is dit nieuwe Leerboek longziekten. Geïllustreerd met vele foto's en figuren biedt het op schematische wijze, zodat men zich snel kan oriënteren, de basiskennis over de meest voorkomende pulmonale problemen. Het boek is ingedeeld in drie secties: I Anatomie, fysiologie en onderzoek, II Ziektebeelden en III Differentiële diagnostiek. De ziektebeelden zijn allen volgens hetzelfde stramien beschreven: etiologie en pathogenese, pathologie, klinische verschijnselen, diagnostiek, therapie. Behalve als leerboek voor studenten geneeskunde en fysiotherapie is deze uitgave geschikt voor basisartsen, huisartsen en verzekerings- en bedrijfsartsen. De ruim twintig medewerkers aan het boek zijn merendeels specialist op het gebied van longziekten, en werkzaam op de afdeling Longziekten van Nederlandse en Belgische academische ziekenhuizen.


Book
Verslaving en de verpleegkundige praktijk.
Author:
ISBN: 9789035219854 9035219856 Year: 1999 Publisher: Maarssen Maarssen Elsevier / De Tijdstroom Elsevier gezondheidszorg


Book
Algemene farmacotherapie; het geneesmiddel in theorie en praktijk.
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 9031323128 Year: 1999 Publisher: Houten Bohn Stafleu van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Handboek vaccinaties : Deel B : Infectieziekten en vaccinaties
Authors: --- ---
ISBN: 9789023243397 Year: 2007 Publisher: Assen : Van Gorcum,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De wetenschappelijke kennis over vaccins en vaccineren de vaccinologie evolueert in een hoog tempo, de epidemiologie van infectieziekten verandert doorlopend en nieuwe vaccins verschijnen op de markt. Door deze ontwikkelingen volgen de wijzigingen in de vaccinatieprogrammas van Nederland en Vlaanderen elkaar steeds sneller op. Voor professionals die dagelijks vaccineren is het soms al moeilijk die ontwikkelingen te volgen, laat staan voor de (para)medici voor wie vaccineren geen dagelijks werk is. De herziening van het 'Handboek vaccinaties' is een logisch gevolg van de in de afgelopen jaren opgetreden ontwikkelingen binnen de vaccinologie en de daaruit voortvloeiende wijzigingen in het vaccinatiebeleid. Deze tweede druk is in de ­eerste plaats praktijkgericht, waarbij die praktijk is ingebed in een voor uitvoerenden begrijpelijk, theoretisch kader. Op die manier biedt het bouwstenen voor het met kennis van zaken uitvoeren van vaccinaties en het geven van wetenschappelijk onderbouwde voorlichting aan cliënten en patiënten in Nederland en Vlaanderen. Deel A begint met een theoretisch kader (Algemene onderwerpen), om vervolgens uitgebreid in te gaan op de uitvoeringspraktijk. Het deel sluit af met een bespreking van de universele vaccinatieprogrammas van Nederland en Vlaanderen. In enkele bijlagen zijn onder andere nuttige adressen en informatie over alle in Nederland en Vlaanderen verkrijgbare vaccins opgenomen. In deel B, dat met deel A een afgerond geheel vormt, worden in alfabetische volgorde alle infectieziekten behandeld waartegen in Nederland en in Vlaanderen gevaccineerd kan worden. Alle aspecten van die vaccinaties komen daarbij uitgebreid aan bod. 


De wetenschappelijke kennis over vaccins en vaccineren de vaccinologie evolueert in een hoog tempo, de epidemiologie van infectieziekten verandert voortdurend en nieuwe vaccins verschijnen op de markt. Dit alles blijft natuurlijk niet zonder gevolgen voor de vaccinatieprogrammas van Nederland en Vlaanderen. Voor artsen en verpleegkundigen die dagelijks vaccineren is het niet eenvoudig om al die ontwikkelingen te blijven volgen, laat staan voor de professionals voor wie vaccineren geen dagelijks werk is. Het *Handboek Vaccinaties* biedt zowel in theoretische als praktische zin de bouwstenen voor het uitvoeren van vaccinaties en het geven van wetenschappelijk onderbouwde voorlichting aan cliënten en patiënten. Gaat het daarbij in Deel A om het theoretisch kader en een gedetailleerde beschrijving van de uitvoeringspraktijk, in Deel B worden de infectieziekten behandeld waartegen in Nederland en Vlaanderen kan worden gevaccineerd. Alle facetten verwekker, besmetting, kliniek, diagnostiek, behandeling, epidemiologie en uiteraard vaccinatie komen daarbij uitgebreid aan bod. Met deze tweede, herziene druk van deel B is de informatievoorziening weer compleet. Hoewel deel A en deel B afzonderlijk verkrijgbaar zijn, vormen zij één geheel en komen in beide delen veel verwijzingen voor naar het andere deel. **Rudy Burgmeijer** is arts-vaccinoloog en was tot 1 juli 2009 verbonden aan het voormalige Nederlands Vaccin Instituut te Bilthoven. Thans werkt hij als freelance consultant op het terrein van de vaccinologie. **Karel Hoppenbrouwers** is arts-vaccinoloog en hoogleraar in de Jeugdgezondheidszorg aan de Katholieke Universiteit van Leuven. **Fons Van Gompel** is arts tropengeneeskunde en universitair hoofddocent tropische infectieziekten aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en hoofd van de afdelingen Tropengeneeskunde, HIV en de Travel Clinic van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.



Book
Betoverde wereld : over ziek en gezond in onze tijd
Author:
ISBN: 902906532X Year: 1999 Publisher: Amsterdam Meulenhoff

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In een twintigtal geschiedenissen van ziekte en gezondheid maakt A.J. Dunning de staat op van de gezondheidszorg in onze tijd. Meeslepend verhaalt hij over het onbehagen van de ziel, over oude en nieuwe infectieziekten, ouderdom, verslaving, vruchtbaarheid, het goede leven en de goede dood.

Listing 1 - 7 of 7
Sort by